Календар пам'ятних дат

Тільки читання відкриває перед людиною розкіш інтелектуального життя

субота, 31 жовтня 2015 р.

ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

25 лютого ми відзначаємо день народження Лесі Українки, поетеси, яка є національною гордістю українського народу. Як часто ми говоримо: великий Тарас Шевченко, великий Шота Руставелі, Пушкін, Леся Українка...  Здається, що за цими словами ми перестаємо бачити людину, звичайну людину, яка народжується, росте, дивується білому світу, кохає, страждає... Повернімося в минуле, до чудового Волинського краю, в дитинство дівчинки Лесі.

         Леся Українка  (Лариса Петрівна Косач)  - народилася 25 лютого 1871 року в місті Новгород – Волинську. Її батько  був відомим громадським діячем,  мати – дуже відома українська письменниця Олена Пчілка. У сім’ї Лесі було шестеро дітей: Михайло, Лариса, Ольга, Оксана, Микола, Ісидора. Леся росла привітною і допитливою дівчинкою, надзвичайно вродливою і чутливою до краси, яка її оточувала.
         Читати Леся почала в чотири роки, шестирічною навчилася писати, в п’ять років добре грала на фортепіано: згодом і сама складала пісні. В дев’ять років склала свій  перший вірш “Надія”, який присвятила  своїй тітці Елі. Ще малою Леся тяжко захворіла. Якось взимку в сильний мороз, спостерігаючи в місті Луцьку за святом Водохреща, примерзла чобітками до льоду. Почався туберкульоз кісток, який з часом перекинувся на легені, потім – на нирки. Через хворобу вона навчалася вдома та самостійно
здобувала освіту. Леся володіла тринадцятьма мовами, а французькою, німецькою та італійською вона могла  писати вірші. Тяжка хвороба прикувала її до ліжка, довгий час поетеса мусила лежати в гіпсі. Та вона з надзвичайною мужністю терпіла біль. Важко повірити, що автор мужніх сильних творів – слабосила, хвора дівчина.
         Вже не підводячись з ліжка, смертельно хвора, вона поривалася думкою до своїх задумів. “Нехай моїм останнім акордом  буде молитва до сонця”, - сказала поетеса. В останні роки свого життя Леся Українка працювала з особливим напруженням. Вона поспішала, хотіла встигнути якнайбільше сказати людям. До останньої хвилини не залишала Леся своєї єдиної зброї -  поетичного слова. Нащадки Лесі Українки, юні поети Златопільської гімназії, зібралися на черговому засіданні  Малого літературного товариства “Гуляйполе”, щоб вшанувати пам’ять поетеси. Кожен з них неповторний, яскрава творча особистість. Вони ще дуже вразливо сприймають навколишній світ, адже так непросто залишатися на самоті зі своїми думками, з першими спробами висловити свої почуття в поетичних рядках. Саме така потреба в духовному спілкуванні,  у творчому пошуку об’єднала учнів у клуб. Цього разу діти знайомилися з творчістю Лесі Українки, читали її вірші,  ділилися  своїми внутрішніми переживаннями. Підводячи підсумки чергового засідання, всі учасники погодилися з думкою про те, що життя Лесі Українки – це подвиг митця,  один з тих подвигів, що підносять людину в очах сучасників, роблять її нетьмарною  зіркою в очах нащадків.


Немає коментарів:

Дописати коментар