Календар пам'ятних дат

Тільки читання відкриває перед людиною розкіш інтелектуального життя

пʼятниця, 11 березня 2016 р.

                                  Міжнародний жіночий день 8 березня

Міжнародний жіночий день святкують 8 березня в багатьох країнах світу. Це свято стало частиною культури країн Східної Європи, а також країн колишнього СРСР. Історично це свято починалось як політична подія, що виражало боротьбу за економічні, політичні та соціальні права жінок. Але сьогодні в багатьох країнах люди відзначають 8 березня як свято поваги, визнання і любові до жінок.


 Міжнародний жіночий день вперше з'явився в ході робочого руху за права трудящих на початку 20 століття в Північній Америці і Європі.

 Перший національний Жіночий день був відзначений 28 лютого 1909 в США. У серпні 1910 на Міжнародній жіночій конференції німецька соціалістка Луїза Зітц і комуністка Клара Цеткін запропонували заснувати Міжнародний жіночий день як щорічне свято. Делегати конференції (100 жінок з 17 країн) підтримали цю пропозицію. І 18 березня 1911 Міжнародний жіночий день був відсвяткований перший раз. У святкуванні взяли участь більше мільйона людей в Австрії, Данії, Німеччині та Швейцарії. Жінки виступали з вимогами рівних прав з чоловіками і права голосувати. А американці продовжують відзначати Національний жіночий день в останню неділю лютого.
 У 1913 році жінки Росії відзначили свій перший Міжнародний жіночий день в останню неділю лютого. Після Жовтневої революції Жіночий день був заснований в якості офіційного свята в Радянському Союзі, але залишався робочим днем до 1965 року.
 Це свято також відзначали в інших соціалістичних країнах, наприклад в Китаї з 1922 року. Іспанські комуністи відзначали це свято з 1936 року.

 У 1975 році, який був оголошений «Роком жінок всього світу», ООН офіційно затвердила Міжнародний жіночий день і почала його субсидувати.

 На Заході Міжнародний жіночий день був вперше відзначений в якості громадського події після 1977 року, коли Генеральна асамблея ООН оголосила 8 березня «Днем боротьби за права жінок і мир у всьому світі».

 З'їзд профспілкових організацій Британії 2005 схвалив резолюцію, що закликає відзначати Міжнародний жіночий день у Великобританії як національне свято.

 Міжнародний жіночий день - це офіційне свято в багатьох країнах світу. У деяких країнах він не є національним святом, але широко відзначається.


 З часом сенс цього свята змінився, втратив своє політичне забарвлення і став просто святом жінок. Цього дня чоловіки вітають жінок - матерів, дружин, подруг, доньок, колег і т.д. - І дарують їм квіти і невеликі подарунки.

Немає коментарів:

Дописати коментар