Календар пам'ятних дат

Тільки читання відкриває перед людиною розкіш інтелектуального життя

пʼятниця, 11 березня 2016 р.

До річниці виведення радянських військ з Афганістану

Війна вАфганістані продовжувалась більше  9 років (з 25 грудня 1979 р. по 15 лютого 1989 р.). Жахливих втрат зазнала у цій війні Україна.Збройне втручання у справи Афганістану з території Пакистану та Ірану почалося ще в перші місяці після приходу до влади уряду Народно-демократичної партії Афганістану. У березні 1979 року “стражі ісламської революції” з Ірану спровокували заколот у афганському місті Герат. Саме тоді афганський уряд і звернувся до Радянського Союзу з першим проханням про надання прямої військової допомоги., але  тільки після тринадцятого звернення СРСР відправив обмежений контингент радянських військ до Афганістану.

Учасниками афганської війни були понад 160 тисяч вихідців із України, з яких 3432 не повернулись до рідних домівок, а 72 зникли безвісті або потрапили в полон.
  Такими  сумними були наслідки тієї війни, яка стала важким іспитом і трагедією для сотень тисяч людей в Україні.
Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю загиблих синів і дочок України, вклоняємося їхній мужності. Важливо, що, зберігаючи бойове братерство, ветерани передають досвід молодим воїнам Збройних сил України, підтримують матерів, вдів і дітей полеглих побратимів. Шана і подяка всім ветеранам трагічної афганської війни та українським воїнам-миротворцям за відвагу, доблесть, вірність присязі і честі.  
 

Афганістан залишається в нашій пам’яті не лише болем утрат, а й мужністю та героїзмом солдатів і офіцерів. Трагічну данину сплатили наші співвітчизники в цій війні. Безсмертний подвиг і героїзм тисячі синів і дочок України, проявлений при виконанні свого військового обов’язку, назавжди ввійде в історію України жахливою трагедією. Трагедією для сімей тих, хто не повернувся, трагедією для тих, хто повернувся скаліченим, і навіть для тих, хто пройшов війну живим та неушкодженим, - це   також трагедія, оскільки повернулися вони вже зовсім „іншими” людьми. Побачене і пережите на афганській землі безслідно не пройшло ні для кого.

Немає коментарів:

Дописати коментар